Vitamina D

Aliments rics en vitamina D

9 maig 2012

La vitamina D és un nutrient especial i bastant diferent de la resta de vitamines. En primer lloc perquè es troba en pocs aliments, en segon lloc perquè es pot produir en el nostre cos i finalment perquè la seva acció va més enllà de les que té una vitamina.

Forma part del grup de les vitamines liposolubles i pot trobar-se en dues formes: l’ergocalciferol o vitamina D2 (d’origen vegetal), i el colecalciferol o vitamina D3 (d’origen animal i que també es troba en un liquen).

Es pot sintetizar en el nostre organisme gràcies a l’acció de la radiació solar sobre la pell, o bé obtenir-se de l’alimentació encara que són pocs els aliments que la contenen.

Quins són els aliments amb més vitamina D?

La vitamina D3 es troba principalment a l’oli de fetge de bacallà i al peix blau: tonyina, bonítol, verat, anguiles, anxoves, boquerons, salmó salvatge…

També està en menys quantitat al rovell d’ou i en alguns lactis com el formatge curat o la mantega.

La vitamina D2 es troba en aliments vegetals com els bolets, però és menys efectiva que la D3.

La ingesta recomenada de vitamina D és de 15 mcg al dia els adults i 20 mcg al dia les persones majors de 60 anys. Segons l’enquesta ANIBES, la ingesta mitja a la població espanyola s’estima en 4,4 mcg al dia, molt per sota de la recomanada!

D’altra banda, la producció a la pell vé determinada per factors ambientals i factors individuals. Els factors ambientals fan referència a la quantitat de radiació solar que rebem i inclouen la latitud, l’estació de l’any, l’hora del dia, l’altitud, les condicions meterològiques, la reflexió, etc. I els factors individuals depenen de l’edat, la pigmentació i la queratinització de la pell. Així doncs amb l’edat disminueix la síntesis endògena de vitamina D, i en el cas de les persones amb la pell morena o fosca, la producció de vitamina D també és menor. A l’hivern i la primavera és quan els nivells són més baixos.

Un altre factor a tenir en compte és l’ús de cremes protectores solars, ja que la majoria contenen filtres que absorbeixen els raigs UV i eviten que es produeixi vitamina D a la pell. Tot i així ens hem de protegir adequadament del sol per evitar un melanoma de pell.

Així que, si tens dèficit de vitamina D o segueixes una dieta vegana, és necessari prendre-la en forma de suplement per normalitzar els teus nivells i optimitzar totes les seves funcions. com per exemple, la vitamina D ajuda a tenir un sistema inmunològic fort per protegir-te d’infeccions causades per virus i bacteris patògens.

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.