Gingebre, l’espècia ideal pel fred

6 desembre 2012

El gingebre és una espècia originaria dels països asiàtics, molt aromàtica, amb un sabor lleugerament picant que recorda entre llimona i pebre. S’utilitza per potenciar el sabor de plats dolços i salats però el més interessant són les seves propietats medicinals.

La part utilitzada com a espècia és l’arrel o rizoma del Zingiber officinale, que es pot trobar fresca, seca, en pols, en conserva o confitada amb sucre.

Segons la Medecina Tradicional Xinesa, el gingebre tonifica i escalfa degut a la seva energia expansiva, per aquest motiu és una espècia molt recomanada quan fa fred. En Medicina Ayurvèdica, s’utilitza per a tractar refredats, nàusees, artritis i reumatisme. Però cal tenir en compte que en persones sensibles, pot provocar cremor d’estómac.

Els últims anys el gingebre s’ha incorporat a la nostra cuina, desde les tradicionals galetes de gingebre anglosaxones a les infusions. Es pot afegir en brous, sopes, cremes i purés de verdures i compotes de fruita. Tan sols hem d’aprendre com afegir-lo a la nostra alimentació per aprofitar les seves propietats.

Propietats del gingebre:

  • Estimula la circulació de la sang, molt bo pels penellons.
  • És sudorífic, una infusió amb gingebre és molt útil per quan hi ha grips i refredats.
  • És antisèptic de les vies respiratòries i expectorant, ajuda a eliminar mucositats.
  • Té propietats antiinflamatòries, gràcies al gingerol, un dels components del seu oli essencial.
  • És antioxidant, per neutralitzar els radicals lliures i prevenir l’envelliment.
  • Tonifica la digestió, tot i que no es recomana en cas de gastritis o úlcera d’estómac.

 

Una recepta: Compota de peres al gingebre

Ingredients:

  • 3 o 4 peres Conferència
  • un grapat de panses sense pinyol
  • un tros d’arrel de gingebre

Preparació:

Poseu en un pot un dit d’aigua, un pessic de sal i les panses, feu-les bullir uns 5-10 minuts.

Afegiu les peres pelades i tallades a grills, que bullin fins que quedin toves.

Agafeu un tros d’arrel de gingebre, d’uns dos centímetres aproximadament, el peleu i el ratlleu sobre una gasa. A continuació en feu un farcellet i n’exprimir-ne el suc fent caure unes gotes dins del pot. Retireu del foc i remeneu bé.

Com totes les espècies s’ha de vigilar amb la dosis, ja que si ens passem quedarà massa picant.

Font: La nueva cocina energética, de Montse Bradford.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.