Gaspatxo, la sopa més refrescant i saludable

8 juliol 2013

El gaspatxo és un plat lleuger, hidratant i ple de vitamines i minerals. Ric en substàncies antioxidants que el converteixen en la sopa estrella d’un menú antienvelliment ideal per quan fa calor. De receptes de gaspatxo n’hi ha moltes, però els ingredients més habituals són tomàquet, cogombre, pebrot vermell, all, oli d’oliva i sal.

Conté principalment vitamina C, carotenoides, folats, vitamina E, polifenols, potassi i magnesi en funció dels ingredients que utilitzem. Forma part de receptaris de climes calorosos per les seves propietats hidratants i refrescants i és una molt bona opció per aportar una bona ració d’hortalisses crues al dia.

Investigadors de la Universitat de Barcelona han evaluat l’efecte de prendre gaspatxo en un grup de qüasi bé 4.000 persones dins l’estudi PREDIMED i afirmen que el consum regular de gaspatxo pot disminuir la hipertensió arterial, una malaltia que afecta a un 25% de la població adulta i és el primer factor de risc dels infarts de miocardi i cerebrals.

Segons la coordinadora d’aquest estudi, la Rosa Ma Lamuela, el resultat ha estat sorprenent perquè el gaspatxo porta sal però el contingut en carotenoides, vitamina C i polifenols de la resta d’ingredients contrarresta el del consum de sal.

Ingredients:

1 kg de tomàquets madurs

1 ceba tendra

1 dent d’all

1 tros de pebrot vermell

½  cogombre

2 llesques de pa sense crosta

oli d’oliva verge extra, sal i vinagre

 

Preparació:

Remulleu el pa amb vinagre de vi blanc. Tritureu tots els ingredients amb una batedora elèctrica fins aconseguir una textura ben homogenia. Afegiu dos gots d’aigua freda i corregiu de sal i vinagre. Guardeu-lo a la nevera i serviu-lo amb uns daus de pa torrat.

La recepta del gaspatxo admet moltes variacions. Podeu substituïr el pebrot vermell per pebrot verd i també el podeu fer sense cogombre. La quantitat d’oli, sal i vinagre va al vostre gust.

Bon profit!

 

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.