Com controlar la hipertensió arterial

27 octubre 2014

Sabies que tenir la pressió arterial alta és un factor de risc per les malalties cardiovasculars i augmenta la probabilitat de patir un infart cerebral o al cor?

La pressió arterial pot augmentar amb l’estrès, el tabac, l’alcohol, el sobrepes i l’obesitat i amb el consum de sal o clorur sòdic. La dieta influeix molt en el desenvolupament i prevenció de la hipertensió arterial, de manera que el consum excessiu de sal, ja sigui la que afegim al cuinar com la que porten alguns aliments, produeix retenció d’aigua i augmenta la pressió arterial.

L’Organització Mundial de la Salut recomana un consum màxim de sal en adults de 5 grams al dia, mentre que a Espanya s’estima que el consum mig és de 9,8 grams diaris, qüasi el doble!

La majoria d’aliments frescos no contenen sal, com és el cas de les verdures i les fruites. Gran part de la sal que consumim és la sal invisible que es troba en aliments processats en els quals s’hi ha afegit sal durant el procés de transformació o bé pels aditius i conservants. 

Consells per reduir el consum de sal:

  • evitar afegir sal als aliments durant la preparació o el seu consum
  • substituïr la sal per herbes aromàtiques o espècies: julivert, llaurer, alfàbraga, farigola, romaní, pebre negre, pebre vermell, cumí, gingebre…
  • utilizar aliments naturalment potenciadors del sabor com l’all, la ceba, els porros, la llimona o el vinagre en les amanides, l’oli d’oliva verge extra
  • reduïr el consum de begudes amb gas
  • evitar el consum de sodi en aliments processats (embotits, formatges curats, conserves, aliments precuinats, salses preparades), en cas de menjar llegums o verdures en conserva s’aconsella rentar-les abans
  • cuinar les verdures al vapor o a la papillote, són coccions en les quals no es submergeix l’aliment en aigua i es preserven les propies sals minerals, de manera que es conserva tot el gust i no cal afegir-hi sal

Pots coneixer la sal que contenen els aliments descarregant aquesta taula, et sorprendràs!

Ademés de reduir el consum de sodi i de sal a la dieta, per controlar la hipertensió arterial és convenient augmentar el de potassi, un altre mineral que es troba en verdures i hortalisses. També ajuda practicar activitat física de manera regular així com evitar el sobrepes i l’obesitat.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.