5 consells per beure saludablement

23 desembre 2015

Durant les festes nadalenques i els tradicionals àpats d’aquests dies és molt probable que s’augmenti el consum de begudes alcohòliques per acompanyar el clàssic pollastre amb prunes, els turrons o brindar amb amics i família. No es tracta de suprimir les tradicions però sí de saber adaptar-les, més encara en una època en què l’obesitat o el consum excessiu d’alcohol s’estan imposant com a importants problemes de salut.

Cal saber escollir el moment, la freqüència i la quantitat per al seu consum, i tenir present que les begudes alcohòliques no són per fer passar la set sinó una beguda més per gaudir del plaer de beure.

D’entrada, ningú no està obligat a beure vi o altres begudes amb alcohol. Malgrat les tradicions i les propietats antioxidants sobretot del vi negre, l’alcohol és una substància que s’absorbeix molt ràpidament i de seguida arriba a totes les cèl.lules de l’organisme actuant com un tòxic. És per això que els efectes nocius del seu consum poden afectar a tots els òrgans del cos.

D’altra banda, l’alcohol contribueix amb 7 kcal/g a l’aport energètic de la dieta sense aportar cap nutrient, és a dir que augmenta les calories però no alimenta. I la veritat és que en els àpats acompanyats de sobretaula la contribució calòrica de les begudes alcohòliques pot arribar a ser bastant alta.

Cal tenir present també que l’alcohol augmenta l’acidesa d’estómac i juntament amb els àpats abundants afavoreix que aparegui la desagradable sensació de cremor i el sabor agre a la gola.

Així doncs, encara que el vi i el cava siguin tradicionals en les nostres festes cal consumir-los amb moderació, acompanyats de menjar i sense abusar. I si voleu introduir begudes no tan tradicionals per nosaltres, atreviu-vos amb la kombutxa!

5 consells per beure saludablement:

  • La millor beguda pel cos és l’aigua i ha d’estar sempre present en la nostra alimentació. Els sucs naturals poden acompanyar un aperitiu i les infusions digestives una sobretaula.
  • El consum d’alcohol està totalment desaconsellat en l’etapa de creixement així com a les dones embarassades.
  • És millor beure havent menjat abans, els greixos fan més lenta la velocitat d’absorció de l’alcohol.
  • L’alcohol d’una beguda amb gas s’absorbeix més ràpid que el d’una beguda de la mateixa graduació sense gas.
  • Les dones tenim menys quantitat d’enzims per metabolitzar l’alcohol, és per això que les quantitats màximes de consum recomanat són diferents entre sexes i menors per a les dones.

I no oblidem que l’alcohol és depressor del sistema nerviós i retarda la velocitat dels reflexes, per això… si beus no condueixis!!!

Font: adaptat de www.farmaceuticonline.com

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.