Factors que desequilibren la microbiota intestinal

La microbiota intestinal, fins fa pocs anys coneguda com a flora intestinal, està formada per un conjunt de microorganismes que viuen en el nostre intestí, especialment l’intestí gros. Hi trobem sobretot bacteris, però també fongs, llevats, virus i també germens patògens. Avui en dia, la comunitat científica considera la microbiota intestinal un òrgan més del nostre cos degut a que té importants funcions metabòliques, nutritives, de barrera i que pot modular el nostre sistema inmunitari.

Aquests microorganismes viuen en un delicat equilibri tant pel què fa al número com el tipus de colònies microbianes. Quan per diverses causes, es perd aquest equilibri es parla de disbiosis intestinal.

Quins són els factors que provoquen el desequilibri de la microbiota o la disbiosis intestinal?

  • alimentació: insuficient masticació, dèficit de vitamines i minerals, dèficit de fibra dietètica, o bé una alimentació amb abundants aliments refinats, sucres, carns vermelles, productes làctics i aliments processats que actúa com a alimentació proinflamatòria
  • factors ambientals: tabac, alcohol, estrès, pesticides i contaminació ambiental
  • factors intrínsecs: dèficit d’àcid clorhídric i/o enzims pancreàtics, diarrea o restrenyiment i el propi envelliment (disminueix el número i la diversitat bacteriana)
  • fàrmacs: antiinflamatoris, aspirina, antibiòtics, antiàcids, anticonceptius orals, tractaments de quimio i radioteràpia. S’ha vist que alguns dels medicaments que més perjudiquen a la microbiota intestinal són els inhibidors de la bomba de protons tipus omeprazol, la metformina i les estatines.
  • infeccions intestinals: salmonelosis, paràsits i fongs

Com a conseqüència de la disbiosis s’altera la capa de mucosa, augmenta la permeabilitat intestinal i s’inflama la paret intestinal. Tot això contribueix a l’aparició de malalties tan diverses com obesitat, síndrome metabòlica, malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), al·lèrgies, asma, pell atòpica, depressió, alteracions del sistema inmunitari i inflamació crònica.

Amb el Test de Permeabilitat Intestinal que fem a la consulta de Nutresalut es pot mirar si aquesta està alterada i actuar per reparar-la i millorar-la. Una microbiota intestinal equilibrada és la base de la salut i el benestar!

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.