Veritats i mentides de les fruites i verdures

27 juny 2017

Sabies que els maduixots són la única fruita que té les llavors a l’exterior? I que el kiwi té quasi el doble de vitamina C que la taronja? I sabies que en el món hi ha més de 7000 tipus de pomes? Aquestes són algunes de les curiositats sobre fruites i verdures que la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD) ha recopilat per celebrar el Dia Nacional de la Nutrició 2017.

El que sí que segurament ja saps és la recomanació de menjar 5 racions de fruita, verdura i hortalisses al dia per seguir una dieta saludable i equilibrada, és a dir, 3 racions de fruita diàries i 2 racions de verdures i hortalisses, siguent una d’elles en cru per aprofitar al màxim les seves vitamines i minerals.

A continuació t’expliquem 10 veritats i mentides de les fruites i verdures, a veure si les encertes!

1. La fruita a la nit s’ha d’evitar perquè causa indigestió. FALS, s’hauria de menjar grans quantitats de fruita per a produir aquest efecte.

2. L’alvocat és una fruita que porta molt greix. CERT, però es tracta de greixos del tipus mono insaturat com els de l’oli d’oliva, que són saludables per l’organisme i ademés conté una gran quantitat de vitamina E.

3. Algunes fruites tropicals tenen propietats crema-greixos. FALS, la fruita aporta aigua, fibra, vitamines i minerals, per si sola no té efecte reductor ni crema-greixos significatiu.

4. La fruita engreixa si es menja a determinades hores. FALS, les calories de la fruita són les mateixes en qualsevol moment del dia.

5. Barrejar diferents tipus de fruita en un sol àpat no és saludable. FALS, sí que és saludable i pot millorar les seves propietats organolèptiques per exemple en una macedònia o brotxetes de fruita.

6. Les verdures congelades perden el seu valor nutritiu. FALS, la congelació de les verdures requereix un procés d’escaldat previ però els nutrients es mantenen si es fa una bona congelació i descongelació.

7. Els espinacs són un aliment que té molt ferro. FALS, alguns aliments com les escopinyes multipliquen per 7 el seu contingut en ferro i ademés es tracta d’un tipus de ferro que el nostre cos aprofita millor.

8. Els minerals de les verdures es perden quan es bullen. CERT, els minerals de les verdures passen a l’aigua de la cocció i si aquesta no s’aprofita es perden.

9. Menjar pastanagues va bé per la vista. CERT, igual que altres fruites i verdures de color ataronjat, les pastanagues contenen beta-carotens que són antioxidants i protegeixen la pell i la vista de les radiacions solars.

10. És el mateix beure un liquat de fruita que menjar una peça de fruita. FALS, amb els liquats no s’aprofita la fibra de les fruites, un nutrient essencial per a la salut.

Podeu descarregar els materials del Dia Nacional de la Nutrició a la web de FESNAD: www.fesnad.org

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.