5 aliments per a hidratar-te bé a l’estiu

19 juliol 2017

La hidratació és un aspecte bàsic de la salut. Es recomana veure entre 2 i 2,5 litres de líquids el dia, incloent l’aigua que ens aporten els aliments. Aquests són els requeriments aconsellats per la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) per a la població adolescent, adulta i persones grans i que corresponen a 2 litres al dia per a les dones i 2,5 litres al dia per als homes.

La set és una senyal que avisa que s’ha de beure líquid, no és saludable aguantar-se sense beure, al contrari, és millor beure sense esperar a tenir set. I s’ha de fer especial atenció a situacions que poden afavorir la deshidratació com la calor ambiental, sequetat ambiental, febre, diarrees i vòmits.

La sequetat de pell i mucoses així com orinar menys o que l’orina sigui de color fosc són símptomes que fan pensar cap a un quadre de deshidratació. També indiquen una inadequada hidratació els marejos o mals de cap, dificultat en concentrar-se, malestar general, disminució del rendiment físic i intel·lectual. En cas de deshidratació, les begudes amb sals minerals, en concret el sodi, poden facilitar una millor rehidratació, especialment en esportistes.

L’alimentació aporta una part important de l’aigua que consumim durant el dia, de manera que entre el 20-30% dels líquids provenen del menjar i un 70-80% de la beguda (aigua, infusions, sucs naturals, llet, brous, gelatines).

Quins són els aliments que tenen més aigua?

COGOMBRE: hortalissa d’estiu per excel·lència, de sabor súper refrescant, o t’agrada o no pots ni olorar-lo. Aporta un 96,7% d’aigua, petites quantitats de vitamina C i folat. La millor manera de menjar-lo és cru i al natural, en amanides o com a ingredient del gaspatxo.

API: una altra hortalissa refrescant i de sabor lleugerament amarg, sobretot les fulles verdes. Es poden trobar apis tot l’any encara que la millor època és hivern i primavera. Conté un 95,4% d’aigua. La seva riquesa en potassi fa que sigui un aliment molt utilitzat com a diurètic. Combina’l amb poma i pastanaga per preparar un suc deliciós.

CARBASSÓ: igual que la carbassa contenen fins a un 96% d’aigua. És també hortalissa d’estiu encara que es pot trobar tot l’any. Quan són petits estan molt bons ratllats en cru i amanits amb oli d’oliva verge, un polsim de sal i pebre. També es pot cuinar en cremes i purés que a l’estiu venen més de gust fredes.

SÍNDRIA: amb un 94,6% d’aigua la síndria és la fruita que més aigua conté i ademés aporta molt poques calories. És rica en licopè, una substància antioxidant que protegeix de l’envelliment prematur i algunes malalties cardiovasculars i degeneratives. Emporta-te-la a la feina per menjar quan t’entri la gana o afegeix-ne al gaspatxo i veuràs que bo que queda.

MELÓ: amb un 92,4% d’aigua i malgrat el que moltes persones creuen, el meló no és de les fruites que més sucre porta. És ric en potassi i també conté vitamina C i folat. Tritura dos tallades de meló amb un iogurt natural, afegeix unes fulles de menta fresca i tindràs una crema súper refrescant.

I recorda:

  • una adequada hidratació és també important pel funcionament òptim del cervell. A la feina, si estudies, si has de conduir… hidrata’t bé!
  • si practiques exercici físic és convenient hidratar-se abans, durant i després de l’exercici encara que sigui moderat
  • les begudes alcohòliques no eviten la deshidratació i inclús poden arribar a empitjorar-la
  • alguns medicaments habituals com els diurètics o laxants poden afectar negativament l’estat d’hidratació
  • la sensació de set es perd amb l’edat, hem de tenir especial atenció amb les persones grans

Nota: els percentatges d’aigua són els que figuren a la Taula de Composició d’Aliments de Moreiras i col·laboradors

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.