Alimentació i exàmens

Alimentació i exàmens

21 maig 2021

En època d’exàmens el cervell té una gran demanda d’energia i nutrients. És important fer especial atenció a l’alimentació per facilitar la concentració quan s’està estudiant i estar en ple rendiment cognitiu quan arriben els exàmens.

De forma habitual el nostre cervell consumeix aproximadament el 20% de l’energia diària. Però en dies de gran activitat mental i èpoques d’estrès, necessita encara més energia i a la vegada augmenten les necessitats de determinats nutrients.

La vista també pateix sobreesforços, els nostres ulls estan mirant de prop moltes hores del dia i necessitem també uns nutrients essencials per la vista.

Una correcta alimentació pot ajudar a millorar la memòria, la concentració i gestionar millor l’estrès. És convenient no saltar-se cap àpat, ser regular en els horaris i no menjar en excés evitant els àpats molt copiosos que poden donar somnolència a causa a la digestió.

La hidratació és també un factor important perquè el servei funcioni de forma òptima. Quan estem hidratats, les cèl·lules del cervell reben millor l’oxigen de la sang i es mantenen en l’estat d’alerta. Pel contrari, la deshidratació afecta negativament a la memòria, l’atenció i concentració.

Quins nutrients són bons per estudiar millor?

  • Hidrats de carboni de baix índex glucèmic, que alliberen la glucosa lentament i proporcionen energia durant més temps de forma sostinguda. Els trobem als cereals integrals, llegums i en la majoria de fruites i verdures.
  • Vitamines antioxidants per combatre l’estrès oxidatiu derivat de l’alta activitat mental. Les trobem en fruites i verdures crues i especialment als cítrics, fruites de color vermell i morat (maduixots, cireres i altres fruits vermells), fruites i verdures ataronjades (préssecs, albercocs, nespres, mangos, pastanagues…) ,en l’oli d’oliva verge extra, els fruits secs i l’alvocat.
  • Greixos saludables de tipus omega-3 presents en el peix blau i les nous, i del tipus omega-9 presents en l’oli d’oliva, les olives i els fruits secs.
  • Triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina que ajuda a dormir millor. Es troba en aliments rics en carns, peixos, llet, llavors de carbassa i girasol, civada, pistatxos, dàtils, cacau, cigrons i plàtans.

És tan important prioritzar els aliments que ajuden a concentrar-se com evitar els perjudicials. Evita les begudes ensucrades, les coles i els aliments ultraprocessats rics en sucre, sal i greixos insans.

En fitoteràpia hi ha plantes medicinals com la cúrcuma, la bacopa i el ginkgo amb propietats molt interessants per a millorar la memoria i la concentració. Descobreix la bacopa en aquest enllaç: Bacopa monnieri, la planta que millora la memòria.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.